Човек предполага, а Господ разполага

Псалом 37:23: „Стъпките на човека се оправят от Господа и Неговото благоволение е в пътя му”.

С горното твърдение Давид не иска да каже, че Бог се намесва в живота ни въпреки нашата свободна воля и че Той деспотично ни въвежда в предначертания от Него път. По-скоро Давид твърди, че Бог укрепва нозете ни и утвърждава пътя ни тогава, когато ние се движим в този път според Божието благоволение.Например, Давид, подгонен от цар Саул поиска да се укрие зад здравите стени на град Кеила, защото той току що бе освободил този град от подтисничеството на филистимците, и естествено очакваше те да изразят благодарността си като не го предадат в Сауловите ръце. Така смяташе Давид и планът му бе добър. Но той все пак се допита до Бога и тогава Бог му каза да не остава в този град, защото жителите му все пак ще го предадат в ръцете на Саул (І Царе 23:7-13).

Бог предупреди Давид чрез пророчество и по този начин искаше да упъти стъпките му във вярната посока. Но правото да вземе решение бе на Давид. Както гласи поговорката:

„Човек предполага, а Господ разполага”

Разбира се, има случаи, в които Бог суверенно се намесва във взимане на решение, относно правия път. Това става, когато се покажем упорити и твърдоглави. Като старозаветния пророк Валаам, чието упорство и заслепление Бог отстрани като даде свърхестествена способност на едно магаре да проговори на човешки език (Числ. 22 – 24).

Сиреч, Бог ни учи и по трудния начин понякога.

Важният извод е, че при всички случаи Бог не ни изоставя, но е близко до нас.

П-р Д. Митев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s