„Бог ще изкупи душата ми”

ПСАЛОМ 49:6-8:

„От ония, които уповават на имота си и се хвалят с голямото си богатство, ни един от тях не може никак да изкупи брата си, нито да даде Богу откуп за него. Защото толкова скъп е откупът за душата им, щото всеки трябва да се остави от това завинаги”.

Че казаното от Кореевите синове е неоспорима истина се убеждаваме от два много известни библейски примера. Първият ни разказва за богаташа, който, замаян от извънмерното си богатство, си въобразил, че с пари, ядене и пиене може да откупи за душата си безкрайно щастие и спасение (Лука 12:16-21). Но бил изненадващо за самия него отрезвен, когато внезапно дошлият ангел на смъртта го попитал: „Глупецо, тази нощ ще ти изискат душата, а това, което си приготвил, кому ще го оставиш?” 

Вторият случай ни среща с един друг богаташ, „който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво” (Лука 16:19). Той не само се хвалел с богатството си, но вероятно и е уповавал на него, че когато един ден бъде повикан горе, пред Небесния Съдия, богатството му ще му отвори портите към рая. Затова не мислел за нищо друго, нито за бедния Лазар, а единствено как още по-бляскаво да пирува и да се весели. Но за негова изненада и за подобните на него, той умрял. Устроили му бляскаво погребение. И оттам – направо в пъкъла! (ст. 23). Едва тук той разбрал, колко прави са били Кореевите синове, когато са казали, че „толкова скъп е откупът за душата”, че човек никак не трябва да разчита на богатство за спасението си.

Кореевите синове са достигнали и до следващата, още по-важна мъдрост, а именно, че „Бог ще изкупи душата ми” (ст. 15а). Бог е единственият Изкупител на човешката душа. Знайте, „че не с тленни неща – сребро или злато, сте изкупени от суетния живот, предаден ви от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на Агнец без недостатък и пречист” (І Пет. 1:189-19).

П-р Д. Митев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s