Великият Бог

ПСАЛОМ 48:2, 3а,12,13:

„Красив по възвишеността си, радост на цялата земя е хълмът Сион, гдето по северните му страни е градът на великия Цар. В палатите му Бог е познат като прибежище…

Обходете Сион и обиколете го, пребройте кулите му; обърнете внимание на укрепленията му, разгледайте палатите му…” 48 псалом представлява една победна песен. Той е свързан с Пс. 46 и 47 чрез общата идея за превъзвишеността на Йеова над земните народи и царе. А се различава от тези два псалома по това, че прославата на Йеова плавно прелива в апотеоз на святия град Йерусалим, където и в който тронува  великият Бог. Затова Йерусалим е обичан и е славен.
Историческият повод за написване на псалома е същият като Пс. 46 и 47.

Когато ст. 4 казва: „Защото, ето царете се събраха…”, той говори за съюзените царе на Моав, Амон и Едом, които нахлули в Юдейската държава по времето на цар Йосафат (вж. І Лет. 20:1 и сл.).
Ст. 10 пък повествува за избавлението, което Бог извършил за Своя народ: „Размишляваме, Боже, за Твоето милосърдие всред Твоя свят храм”.

Споменаването на „тарсийските кораби” в ст. 7 потвърждава, че този псалом описва царуването на Йосафат (ІІІ Царе 22:48).
Ст. 14, където се казва че Бог „ще ни ръководи дори до смърт”, е превеждан и така: „Този Бог ще ни ръководи и след смъртта”. Което утвърждава вярата в безсмъртието и във вечния живот с Бога и при Бога.

П-р Д. Митев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s