Обновено от Бога сърце

Псалом 51:10:

„Сърце чисто сътвори в мене, Боже, и дух постоянен обновявай вътре в мен”.

До тук Давид се е молил на Бог да бъде оправдан единствено с Неговата божествена праведност. Сега обаче той се моли за вътрешно, духовно обновяване. Чистото сърце, за което копнее той, това е сърце необременено от грях и от виновност за грях. А постоянният дух, към който той се стреми, това е едно стабилно и установено стоене, пребъдване в благодатта.

Прави впечатление, че Давид не иска Бог да „създаде” чисто сърце в него, но да „сътвори” едно такова сърце. Това не е случайно. Защото евр. глагол „сътворявам” означава нещо да бъде направено, измайсторено, изваяно от нищо. Докато глаголът „създавам” в евр. език има предвид точно противоположното на „сътворявам”, именно: правя нещо от нещо.

 

Новото, чистото сърце не може да бъде направено от наличния материал от нашето старо, плътско и греховно естество. То може да бъде направено само от нещо съвършено ново, което е известно само на и е възможно само за Бога. И това съвършено ново нещо, което Бог използва, за да сътвори у нас едно ново, чисто, необременено от грях и от виновност за грях сърце, е частичка от Неговото божествено естество.

 

За това ново естество пише ап. Йоан, като казва: „Никой, който е роден от Бога не върши грях, защото НЕГОВИЯТ ЗАРОДИШ пребъдва в него, и не може да съгрешава, защото е роден от Бога” (І Йоан 3:9).
Нека и ние като Давид да копнеем за такова ново сърце.

П-р Д. Митев

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s