През огън и вода

ПСАЛОМ 66:10-12:

„…Ти, Боже, си ни опитал, изпитал си ни, както се изпитва сребро. Въвел си ни в мрежата, турил си тежък товар на гърба ни. Направил си да яздят човеци върху главите ни; преминахме през огън и вода. Но Ти ни изведе на богато място”.Някои тълкуватели приписват този псалом на Давид, но от съдържанието му е очевидно, че произходът му е много по-късен. Вероятно е той да е написан след завръщането от Вавилонския плен. Авторството и времето на написване на псалома не са безспорно установени. Но онова, което е неоспоримо и веднага се набива в очи, това е идеята за поразителните неща, които Бог е извършил за Израил и за Божията неотменна вярност към обещанията, дадени на Авраам относно потомството му, сиреч Израилския народ (Бит. 15:12-21).

Историята на този народ е пълна с исторически факти за това как Сатана, използвайки хора, държави и политически системи, се е мъчил да унищожи напълно Израил. Достатъчно е да споменем опита на Рамзес ІІ да унищожи еврейските бебета от мъжки пол (Изх. 1.), пъкления заговор на Аман (Ест. 3.), Холокостът през време на Втората световна война и др. Бог винаги е избавял Израил по чуден начин. Не защото този народ е много богобоязлив и праведен, но заради Своите обещания, зад които Той, Бог неизменно и вярно стои.

Псалмистът изповядва, че народът е бил справедливо наказан от Бога (ст. 10-12). Но наказанията, които идват от Божията ръка не са израз на свирепост или на жестокост, а са замислени с любов и изпълнени с мъдрост. „…Господ наказва този, когото обича, и бие всеки син, когото приема” (Евр. 12:6).

Че адските замисли на дявола срещу Израил са безуспешни ние узнаваме от казаното в Откр. 14:1: „И видях и ето, Агнето стоеше на хълма Сион и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им”. Тези 144 000 представляват всичките дванадесет Израилеви племена (вж. Откр. 7:4-8). Това означава, че в зората на Хилядагодишното царство на нашия Господ Исус Христос всичките дванадесет племена ще се явят на хълма Сион, за да вземат участие в Милениума и по този начин ще засвидетелстват пред целия свят Божията вярност към народа Израил. Напук на всичките им врагове.

П-р Д. Митев

https://www.facebook.com/groups/284178198297390/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s