Триумф пред портите на ада

ПСАЛОМ 68:  «Възлязъл си на високо, пленил си пленници, взел си в дарове човеци…».

 И други път сме размишлявали върху дълбокото значение на горецитираните Давидови думи, като сме изтъквали, как в този псалом Давид изразява голямата си радост и тази на народа си поради факта, че те са завладели и владеят Обещаната земя. И не само това, но Давид още напомня в този псалом за славното и победоносно превземане на Йерусалим от неговите храбри войни. Летописецът разказва, че защитниците на Йерусалим твърдяли, че е непревзимаем и че дори и слепите и сакатите само биха могли да го защитят от всяко посегателство (ІІ Царе 5:6-7). Сега Давид отдава слава на Бога за тази изключителна победа.

Ние знаем, че цар Давид бе също и пророк и именно като такъв той, изпълнен с прозрение от Святия  Дух, отправя своя поглед много по-нависоко и по-напред в събитията от историята на Божието домостроителство на земята, а именно към факта на Христовото възкресение и възнесение (вж. Ефес. 4:8-10). Възнесението на Христа нависоко говори за Неговата слава. Но възнесъл се от земята на небето, Христос прокламира Своето тържество и Своята победа над смъртта и над Сатана и пред вратите на ада, откъдето Той пленява плен. Не претендираме, че имаме най-доброто тълкувание на този иначе мъчен и трудноразбираем текст, но все пак предлагаме едно скромно мнение.

За да разберем текста по-добре е необходимо да го свържем с Ефес. 4:8, където се казва: „А това „възлезе”, що друго значи, освен че бе и по-напред слязъл в местата по-долни от земята”.

Кои са тези „места по-долни от земята”? Множество коментатори на Библията са единодушни, че тук става дума за „лоното на Авраам”, за което четем в Лука 16:22 а. Според тях след смъртта на старозаветните праведници, а също и на сиромаха Лазар душите им са отивали в „лоното на Авраам”. Което е същото, като казаното в Стария Завет, когато е умирал даден патриарх, а именно: „прибра се при своите си” или „прибра се при бащите си” (вж. Бит. 25:8; 35:29; Числ. 27:13). В Стария Завет преминаването на една душа е обозначавано като „слизане, отиване долу” (Ис. 5:14; Бит. 37:35; Числ. 16:33). У Исая се казва за нечестивия, че отворената уста на ада от долу се раздвижила заради него (14:9, 15), докато в Бит. 37:35 патр. Яков, съзерцавайки своята кончина, казва: „Ще сляза долу…”  Тъй и за умрелия Самуил се казва, че повикан чрез свърхестествена Божия намеса, той излязъл от долу (І Царе 28:13-15). Обобщавайки гореказаното разбираме, че до Христа душите на праведните не са отивали в небесния рай, а в „лоното на Авраам”, сиреч такова място, където душите на старозаветните праведници са отпочивали и са очаквали тяхното преселение в небесния рай.

Изразът: „плени плен” означава тогава, че Христос, прокламирайки пред портите на ада Своята кръстна и възкресенска победа, след това е взел със Себе Си всички праведни души на старозаветните праведници – от Авел, та чак до разбойника на кръста, и ги е отнесъл в рая, на небето (вж. І Пет. 3:18-19). Еванг. Матей докладва, че при това действие Христос е възкресил и телата на някои старозаветни праведници (27:52-53).

След Христовото възкресение и възнесение и след като „Той плени плен” вече новозаветните писатели говорят за рая, който е на небето, гдето е Христос (вж. ІІ Кор. 12:4; 5:1-8; Фил. 1:23).

Изразът: „даде дарове на човеците” би трябвало да означава:

(1)  Дарът на спасението чрез вяра и на вечния живот (Ефес. 2:5-8);

(2)  Благословението за църквата чрез дарбите на Святия Дух (І Кор. 12:4-11), и чрез петкратното служение (Ефес. 4:11-13);

Чрез тези дарове, дадени нам, Христос е спечелил и още една победа – тази над нашата стара човешка природа, като насажда у нас Своята нова божествена природа чрез новораждащото действие на Божието Слово и на Святия Дух (вж. Йоан 3:5). Като говори именно за това, ап. Петърпише: «…ако тия добродетели се намират у вас и изобилват, те ви правят да не сте безделни нито безплодни в познаването на нашия Господ Исус Христос…, защото като вършите тия добродетели, никога няма да изпаднете» (ІІ Пет. 1:8, 10).

П-р Д. Митев

https://www.facebook.com/groups/284178198297390/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s