Палма и Кедър

„Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан. Насадени в дома Господен, ще цъфтят в дворовете на нашия Бог”.

Псалом 92:12-13

Деветдесет и втори псалом е бил част от реда на храмовото богослужение в периода след вавилонския плен. Понеже е наречен „песен за съботния ден”, в евр. Талмуд се е разгорял спор между равините дали тук става дума за творческата съботна почивка на Твореца или пък се има предвид последната събота в човешката история, която ще сложи край на земната суетня и ще тури началото на една вечна духовна почивка. В крайна сметка надделяло последното мнение.

В горецитираните стихове псалмопевецът изтъква, че за повърхностния наблюдател изглежда сякаш нечестивите и невярващите благоденстват безкрайно и необезпокоявани, обаче това е така само привидно и „за да се изтребят завинаги” (ст. 7 б). На нечестивите и невярващите псалмистът противопоставя праведните и вярващите, като ги сравнява с ливанския кедър – царят на дърветата в планината и с палмата, която арабите наричат „кралица на пустинята”. Това, което прави кедъра особено пецен и полезен за хората е неговата дълговечност, здравина, лесна обработка, съдържание на ценни смоли и пр. Също така и вярващият в Бога човек впечатлява с духовна устойчивост, библейска мъдрост и енергия свише.

Палмата пък е позната с изключителна плодоносност. В древност тя виреела единствено в пустинните оазиси и била най-желаното видение за пътуващите пустинни кервани и за бедуините. В пустинята – свят на смърт, според арабите, палмата била символ на живот и то на богат, изобилен и плодороден живот. Тъй и вярващият е богат и плодоносен с и чрез Бога.

Ст. 13 подчертава, че гореописаните прекрасни характеристики и прилики на вярващия с кедъра и с палмата не са негово собствено, лично постижение и заслуга, но че ако вярващият „цъфти като палма” и „расте като кедър в Ливан”, то това се дължи най-вече на Божията благодат. Защото благодатта, силата и закрилата на Бога не се намират някъде другаде, освен в „дома Господен” и „в дворовете на нашия Бог”.

П-р Д. Митев

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s